افزایش تخمک گذاری

راه افزایش تخمک گذاری

در صورت داشتن علائم و نشانه هایی از ضعف و اختلال رحم یا تخمدان، باید با پزشک مشورت کرد و درمان های مناسبی را در جهت تقویت تخمک گذاری در پیش گرفت. این کار در کنار روش های زیر، تقویت کیفیت تخمک ها و همچنین انجام لقاح مناسب با اسپرم قوی و سالم مردان را در پی خواهد داشت. از جمله راه های تقویت تخمک گذاری عبارتند از:

 

تغذیه سالم

تعادل هورمونی

کاهش وزن

افزایش جریان خون در تخمدان ها

دارو درمانی

ماساژ شکم

مدیریت استرس

صبحانه کامل

طب سوزنی

فریز کردن تخمک ها

 

 

که در ادامه به معرفی هریک می پردازیم.

 

تغذیه سالم

خوراکی هایی نظیر سبزیجات برگ دار، ‌محصولات لبنی، ماهی و غذاهای سرشار از اسید فولیک بر کیفیت تخمک و چرخه تخمک گذاری مؤثر هستند. مواد معدنی نظیر روی و سلنیوم، نوشیدن آب تازه، آنتی اکسیدان ها و همچنین ویتامین های A ،C و E (آووکادو، حبوبات و عدس، آجیل و میوه های خشک، کنجد، توت، سبزیجات پر برگ، ریشه ماکا، زنجبیل، دارچین و…) هم سبب تقویت تخمک گذاری می‌شوند.

 

به علاوه، باید تا حد امکان از غذاهای فرآوری شده و سرخ شده، شکر، نمک، گوشت اضافی و مواد غذایی آلرژی زا پرهیز کرد.

تعادل هورمونی

رژیم غذایی سالم، انجام فعالیت بدنی و کنترل استرس می تواند از بر هم خوردن تعادل هورمونی جلوگیری کند و باعث تقویت تخمک گذاری در بانوان شود. لازم به ذکر است که عدم تعادل هورمونی باعث می شود تا بدن از چرخه تخمک گذاری خارج گردد و کیفیت تخمک ها کاهش یابد یا افزایش تخمک گذاری متوقف شود.

 

باید گفت که روش هایی نظیر حذف هورمون های اضافی از بدن، مصرف گیاهی دارویی «ویتکس» در صورت سطح بالای هورمون محرک فولیکول (FSH)، مصرف خوراکی های محرک باروری همچون ریشه جینسینگ آمریکای جنوبی، پرهیز از قرارگیری در معرض آلودگی ها و… به ایجاد تعادل هورمونی و تقویت تخمک گذاری در بانوان کمک می نماید. به منظور آگاهی از وضعیت هورمون ها و اطمینان از سلامت هورمون های پروژسترون و استروژن، می توان از آزمایش ادرار یا تست FSH کمک گرفت.

 

کاهش وزن

اضافه وزن سبب بر هم خوردن تعادل هورمونی و در نتیجه کاهش کیفیت تخمک و بروز اختلال در چرخه تخمک گذاری می شود؛ بنابراین کاهش وزن در بهبود چرخه تخمک گذاری بسیار اثرگذار خواهد بود. به عبارتی دیگر، با قرارگیری شاخص توده بدنی (BMI) در بازه ۱۸.۵ الی ۲۴.۹ می توان گفت که وزن در حد متعادل است.

افزایش جریان خون و اکسیژن در تخمدان ها

کم کردن فعالیت بدنی، کم آبی بدن و غلظت خون سبب محروم ماندن تخمک و تخمدان از جریان خون غنی از اکسیژن می شود. نوشیدن آب کافی، انجام فعالیت های بدنی روزانه و فعالیت های سبک ورزشی می تواند برای افزایش جریان خون در تخمدان ها و در نتیجه برای افزایش اکسیژن رسانی به این اندام ها مؤثر باشد و در نتیجه سبب افزایش تخمک گذاری می‌شود.

دارو درمانی برای تقویت رحم و تخمدان

در کنار راه های خانگی و سنتی تقویت رحم و تخمدان، می توان از داروهای شیمیایی و جدیدی که به منظور تقویت تخمک گذاری تولید شده، استفاده کرد. مصرف قرص هایی همچون قرص شیمیایی کلومیفن و قرص متفورمین _ویژه مبتلایان به دیابت، چاقی و اضافه وزن_ طبق تجویز پزشک، به تقویت تخمدان ها و افزایش کیفیت تخمک ها کمک می نماید.

ماساژ شکم برای تقویت تخمک گذاری

انجام حداقل هفته ای ۴ مرتبه ماساژ در ناحیه شکم می تواند جریان خون در اندام های باروری نظیر رحم و تخمدان را افزایش دهد.

مدیریت استرس

استرس ‌و اضطراب ناشی از اتفاقات ناگوار یا مشاجره های لفظی، باعث افزایش ترشح هورمون هایی همچون پرولاکتین و کورتیزول می شود که به فرایند تخمک گذاری آسیب می رساند. لذا باید با فعالیت هایی نظیر یوگا، سفر و کسب آرامش روحی، کارهای لذت بخش و مورد علاقه و… به کنترل استرس کمک کرد و آن را مدیریت نمود.

 

صبحانه کامل

مصرف صبحانه کامل برای دریافت کالری کافی _به ویژه در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)_ می تواند با کاهش سطح انسولین و تستوسترون موجب افزایش شانس باروری شود. ‌صبحانه مقوی و سالم را می توان با ترکیبی از چربی، پروتئین و نیز کربوهیدرات های پیچیده مانند جو دوسر، گندم، گندم کامل و… تهیه کرد.

 

طب سوزنی

یکی از روش های پزشکی سنتی و تأییدشده در افزایش کیفیت تخمک ها و تقویت تخمک گذاری، طب سوزنی با سابقه ای چند هزار ساله از کشور چین است که امروزه، جهت درمان مشکلات مختلفی به کار می رود. افراد تحت درمان لقاح آزمایشگاهی یا آی وی اف (IVF) می توانند به کمک طب سوزنی، استرس خود را کاهش دهند و افزایش کیفیت تخمک ها را به دست آورند.

 

فریز کردن تخمک ها

از جمله راه های کمک به حفظ کیفیت تخمک در آینده و اقدام به بارداری در سال های آتی، تکنیک فریز کردن تخمک ها یا انجماد آنها است. در صورت تمایل برای به تأخیر انداختن حاملگی و اطمینان از عدم پیدایش مشکلات باروری، می توان با فریز کردن تخمک ها بر ساعت بیولوژیکی بدن غلبه کرد و فرصت بارداری در سال های آینده را نیز حفظ نمود.

مواد غذایی مناسب برای تقویت تخمک گذاری

طبق تحقیقات به عمل آمده، با افزودن لیست مواد غذایی زیر به رژیم روزانه، می‌توان سلامتی تخمدان‌ها را تقویت نمود، کیفیت تخمک‌ها را افزایش دارد و شرایط باروری را بهبود بخشید:

  • آووکادو
  • حبوبات و عدس
  • آجیل و میوه های خشک
  • کنجد
  • توت
  • سبزیجات با برگ سبز
  • ریشه ماکا
  • زنجبیل
  • دارچین

تحریک تخمک گذاری در تنبلی تخمدان

گاهی با روش هایی تحت عنوان تحریک تخمک گذاری و رفع تنبلی تخمدان، می توان به بهبود کمیت و کیفیت تخمک های زن _به ویژه در مبتلایان به پلی کیستیک تخمدان (PCOS)، اختلالات تخمک گذاری، تخمک گذاری نامنظم و تنبلی تخمدان_ پرداخت و شانس حاملگی را در طول درمان های کمک باروری (ART) افزایش داد. با مصرف داروهای محرک تخمک گذاری جهت بالا بردن کیفیت و تعداد تخمک ها، نزدیکی و رابطه جنسی باید در زمان خاصی صورت گیرد که به لقاح و بارداری منجر شود.

 

به طور کلی، حدود ۱۵ الی ۲۵ درصد از مشکلات ناباروری به اختلال عملکرد تخمدان ها مربوط می شود و در طول درمان نیز، داروهای محرک تخمک گذاری جهت کاهش زمان و هزینه های درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. البته باید توجه نمود که طی درمان هایی نظیر IVF، ICSI و… نباید تخمدان ها بیش از حد تحریک شود؛ لذا انجام معاینات دقیق و کامل ویژه هر یک از مراجعان، جهت انتخاب بهترین راهکارها و مناسب ترین دوز داروها ضرورت دارد.

پیشگیری از تحریک بیش از حد تخمدان

همان‌طور که ذکر شد، گاهی ممکن است در طول مدت تلاش برای افزایش تخمک‌گذاری و آمادگی بدن برای استفاده از روش‌های کمک‌باروری نظیر آی‌وی‌اف، آی‌یوآی و…، داروهایی جهت تحریک تخمک‌گذاری مورد استفاده قرار گیرد که در صورت افراط در مصرف این داروها، ممکن است بیمار به سندرم تحریک بیش‌ازحد تخمدان (OHSS) مبتلا شود. در این سندرم، تخمدان‌های فرد متورم و دردناک شده و می‌تواند برای فرد نیز کشنده و خطرناک باشد.

 

به همین دلیل در هنگام تلاش برای افزایش تخمک‌گذاری می‌بایست از بروز سندرم OHSS پیشگیری به عمل آورد و در صورت شدیدتر شدن علائم به پزشک متخصص مراجعه نمود و اقدامات درمانی لازم را شروع کرد.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید